
در رابطه با تاثیرات رنگ ها نظریه های متفاوتی وجود دارد که در اینجا مواردی از آن ها را بررسی خواهیم کرد. موضوع رنگ ها و عملکرد آن ها در هر فردی متفاوت است و به صورت کلی طی بررسی هایی که انجام شده است رنگ ها توانسته اند اثرات زیادی در زندگی روزمره و هوش و عملکرد انسان ها و کودکان بگذارند که در تمامی زمینه های رفتاری و عملکردی می تواند مفید واقع شود.

تاثیرات و روانشناسی انواع رنگ ها بر انسان
رنگ ها به دو دسته گرم و سرد تقسیم بندی می شوند که رنگ های گرم شامل قرمز، نارنجی، صورتی، زرد هستند و نیز رنگ های سرد شامل آبی، سبز، بنفش هستند که هر کدام تاثیرات متفاوتی بر روحیه و هوش آدم ها می گذارند که البته این میزان به خود اشخاص هم مرتبط می شود و نمی توان گفت که یک معیار کاملا صد درصدی است.
رنگ های گرم و تاثیرات آن بر انسان
رنگ های گرم احساسات گرم و صمیمی و شور و شوق و شادی را در در ذهن انسان تلقی می کند و در اکثر موارد برای جلب توجه و تمرکز روی موضوع مهم و یا حتی برای نشان دادن خطرات هم از رنگ های گرم استفاده می شود. همچنین کودکان هم در نگاه اول نسبت به رنگ های گرم واکنش های بیشتری نشان می دهند و میزان توجه شان به رنگ های گرم نیز نسبت به رنگ های خنثی بالاتر است و البته رنگ های جذاب و شادی آور و پر اشتیاق و تحریک کننده اشتها نیز هستند که البته اکثر برند های خوراکی و برخی رستوران ها نیز از این رنگ جهت جلب توجه استفاده می کنند.

رنگ های سرد و تاثیرات آن بر انسان
رنگ های سرد که به رنگ های آرامش بخش معرف حضور هستند و برای جلب اعتماد، خلاقیت نیز استفاده می شوند و اگر دقت کرده باشید اکثر شرکت های خدماتی برای بدست آوردن اعتماد بیشتر مشتریان و تاثیر گذاری برند خود از رنگ های طیف آبی در لوگو و لوگوموشن ها و تبلیغات خود استفاده می کنند مانند شرکت های بیمه، بانک ها و ...
همچنین برای به وجود آمدن حس آرامش و امنیت در انسان ها و به ویژه کودکان پیشنهاد می شود که از رنگ های طیف سبز و آبی استفاده شود و همانطور که ممکن است مشاهده کرده باشید در اکثر محیط های استرس زا مانند اتاق های جراحی و مطب های پزشکی نیز از رنگ های سبز و آبی که نماد رنگ های آرامش خاطر روحی و صبر هستند استفاده می شود.

رنگ های خنثی و تاثیرات آن بر انسان
رنگ های سفید و مشکی در دسته بندی رنگ های خنثی قرار می گیرند و البته به رنگ های پایه نیز معروف هستند در واقع در برگیرنده تمامی رنگ ها در خود هستند و نکته قابل توجه این است که کودکان واکنش زیادی نسبت به رنگ مشکی از خود نشان نمی دهند و خیلی مجذوب آن نمی شوند اما تمایل و ذوق شان نسبت به رنگ سفید زیاد است و در هوش و روحیه شان تاثیر مثبت دارد ولی باید دقت شود که از این رنگ به حالت تعادل در کنار دیگر رنگ ها استفاده شود زیرا استفاده از رنگ های خنثی به تنهایی نیز ممکن است باعث به وجود آمدن افسردگی و سردرگمی در افراد نیز شود.
تاثیر رنگ ها در زندگی انسان
همه ما در زندگی روزمره خود مدام با رنگ های گوناگونی درارتباط هستیم که گاها با توجه به خاطراتی که از هر رنگ داریم ممکن است به رنگی علاقه مند یا از آن متنفر باشیم و احساس هر یک از ما نسبت به هر رنگ متفاوت است اما به صورت کلی یکسری از رنگ ها می تواند در میزان توجه و تمرکز و هوش انسان ها تاثیر بگذارد. به طور مثال استفاده از هایلایتر رنگ زرد به هنگام خواندن مطلب و کتابی میزان توجه را بیشتر می کند و به شما کمک خواهد کرد که آن مطلب را بیشتر به خاطر بسپارید یا حتی اگر در خیابان ها دقت کرده باشید تابلو های هشدار به رنگ های قرمز به ما علامت داده می شوند و سریع تر انتقال مطلب را به مغز انجام می دهند یا در مواقع خطر چراغ های قرمز رنگ روشن می شوند. همه این موارد به ما یادآوری می کنند که رنگ ها بر انسان تاثیر می گذارند حال البته می تواند این تاثیرات مثبت باشند یا منفی.

تاثیر رنگ ها در روان و روحیه انسان
از رنگ ها برای درمان روان انسان ها نیز استفاده می شود به طوری که از رنگ های گرم بیشتر برای بالا بردن انگیزه و نشاط و بالا بردن انرژی مثبت در بدن و از رنگ های سرد برای آرام کردن و ایجاد خلاقیت در روانشناسی رنگ ها استفاده می شود اما به طور کلی استفاده بیش از اندازه از رنگ های سرد نیز می تواند باعث پریشان حالی و افسردگی افراد نیز گردد و پیشنهاد می شود که رنگ وسایل و مکان زندگی افراد، بیشتر به سمت رنگ های گرم تمایل داشته باشد و البته که در حد تعادل و در کنار رنگ های دیگر اگر استفاده شوند تکمیل کننده خواهند بود.

تاثیر رنگ ها در جسم انسان
رنگ ها نه تنها در روحیه و رفتار انسان ها تاثیر می گذارند بلکه می توانند در جسم نیز تاثیرگذار باشند زیرا در واقع با دیدن رنگ ها و نور ها پیام هایی به مغز ارسال می شوند که در پی آن بر سیستم عصبی اثراتی می گذارد به عنوان مثال همانطور که اشاره کردیم استفاده از رنگ قرمز باعث شور و نشاط می شود اما اگر بیش از اندازه استفاده شود موجب بروز احساساتی اعم از خشم و عصبانیت در افراد خواهد شد.

تاثیر رنگ ها بر درک انسان
شاید شما هم به این موضوع برخورده باشید زمان هایی که وارد فضایی با رنگ های سرد و طیف آبی می شوید کمی احساس سرما کرده باشید با اینکه هوای محیط سرد هم نبوده است، این موضوع تامل برانگیز است و میزان اثرگذاری رنگ حتی بر ادراک انسان ها را نیز نشان می دهد یا حتی لباس های رنگ تیره و مشکی اگر بپوشید، احساس می کنید که گویی سایز کم کرده اید ولی برعکس اگر لباس های خیلی روشن یا سفید بپوشید احساس چاق شدن ممکن است به شما دست بدهد که همه این موارد واقع از تاثیرات رنگ در مغز و روحیه افراد دارند.

تاثیر رنگ ها بر هورمون های انسان
از جمله تاثیرات دیگر رنگ ها بر هورمون ها که می توان به آن اشاره کرد این است که استفاده از رنگ هایی اعم از سبز به این دلیل موجب آرامش می شود زیرا باعث کاهش میزان هورمون استرس (کورتیزول) در بدن می شود و بدن از حالت دفاعی و استرسی به مرور خارج می شود و به سکون می رسد.

تاثیر رنگ ها بر خواب
به گفته برخی از روانشناسان رنگ نور محیطی که قبل از خواب در آنجا قرار گرفته اید بر راحتی خواب افراد تاثیر خواهد گذاشت و به همین دلیل هست که پیشنهاد می شود حتی قبل از خواب از گوشی همراهتان استفاده نکنید چون رنگ و نور ها باعث تغییر در هورمون ها می شوند و به همین صورت خواب راحتی را تجربه نخواهید کرد.
تاثیر رنگ ها بر هوش کودکان
همانطور که در جریان هستید میزان نقش پذیری و تاثیر محیط بر رفتار کودکان و میزان خلاقیت و هوش آن ها زیاد است و البته زمان هایی که به طور مثال به مکان هایی که رنگ های روشن و پر شور زیادی وجود دارد میزان انرژی و تحرک آن ها بالا تر می رود و گویی انگار به یک باره باهوش می شوند و کار ها و رفتار های عجیبی از خود بروز می دهند و باعث تحیر شما خواهند شد اما زمان هایی که در محیط های کم نور و رنگ های تیره قرار می گیرند انرژی و میزان فعالیتشان مثل قبل نخواهد بود و بسیار کمتر می شود و این موضوع واضحا نشان می دهند که چه مقدار رنگ ها بر کودکان تاثیرگذار است.

تاثیر رنگ ها بر حافظه کودکان
رنگ ها می تواند در یادگیری کودکان تاثیر گذار باشند و در محیط های آموزشی کودکان نیز توصیه می شود از رنگ های شاد استفاده شود زیرا تا حدودی بر میزان یادگیری و هوش آن ها تاثیر مثبت می گذارد و اشکال هندسی و مطالب درسی را با استفاده از نشانه های رنگی بیشتر به خاطر می سپارند و زودتر یاد می گیرند و نیز اگر در محیطی کاملا یک رنگ قرار بگیرند به طور مثال همه اشیا دورشان یک رنگ ثابت باشد اثرات منفی و باعث بروز استرس و اضطراب در کودکان خواهد داشت.
همچنین مطالعات علمی نشان داده شده است که رنگ های سرد آبی و سبز برای افزایش تمرکز در یک موضوع درسی می تواند به کودکان کمک به سزایی کند به طوری که به آن ها حس آرامش می دهد و تمرکز روی درس خواندن را در آن ها بالا می برد اما در مقابل اگر از رنگ های گرم مانند رنگ قرمز به طور ممتد به خصوص در مکان درسی کودکان باعث حواس پرتی و بالا رفتن سطح استرس در آن ها خواهد شد.
تاثیر رنگ ها در خلاقیت کودکان
کودکان اغلب علاقه زیادی به رنگ های شاد دارند و با توجه به تحقیقاتی که توسط محققان شده است رنگ های قرمز و آبی دو رنگ پرطرفدار کودکان است که به میزان تعادل استفاده از رنگ های شاد در کنار هم می تواند تاثیرات مثبتی در هوش و خلاقیت کودکان بگذارد و شور و سرزندگی و میزان توجه و تمرکز آن ها را بالا تر برد.

نتیجه گیری
استفاده از رنگ ها به صورت خودآگاه و ناخودآگاه تاثیرات زیادی بر روی رفتار ها و فعالیت های انسان ها و حتی کودکان دارد که البته معنا دادن به هر رنگ در فرهنگ ها و جامعه ها و کشور های مختلف متفاوت است و به صورت کلی هر رنگ در ذهن هر انسان به صورت جداگانه معنای خاصی را تلقی می کند و در اینجا نگاه اجمالی و کلی و درصد های نسبی که طی مطالعات جمع آوری شده بود را بررسی کردیم.