ریسک پذیری, به معنای کلی یعنی احتمال وقوع اتفاقی نامشخص که ممکن است در اثر انجام یک فعالیت مشخص صورت گیرد یا نگیرد. تاثیر ریسک پذیری می تواند در زندگی شما، چه در جنبه های شخصی و چه در بیزنس تاثیر بسزایی داشته باشد. درصد بسیار کمی از افراد، ریسک پذیر هستند. چرا که عدم آموزش و آگاهی در اکثر افراد باعث می شود، قدرت پذیرش و انتخاب همچنین شهامت انجام ریسک را نداشته باشند.
اهمیت و تاثیر ریسک پذیری در مراحل مختلف زندگی
علت برتری و موفقیت خیلی از جوامع، وجود افراد ریسک پذیر در قدرت انتخاب و انجام ریسک های آن ها است. افراد موفق بدون این که در گوشه ای بایستند و با حسرت به موفقیت دیگران نگاه کنند، خود را در انجام اموری می اندازند که حتی نتیجه آن ممکن است، مشخص نباشد. ولی آن ها همیشه نیمه پر لیوان را می بینند ؛ حتی اگر بار ها با شکست مواجه شوند.
فواید ریسک پذیری :
* ایجاد فرصت های شغلی جدید
* افزایش اعتماد بنفس
*موفقیت در زمینه های مختلف زندگی با انجام ریسک
* جلوگیری از وقوع تهدید ها، ضرر ها و شکست های مالی سنگین
* ارتقای جایگاه مالی و اجتماعی
* تبدیل افراد به یک کار آفرین موفق
* شکوفایی و خلاقیت در کار و زندگی شخصی
*ایجاد هیجان, قدرت و شهامت در افراد
* خلق باورهای جدید و ثروت ساز
چرا باید در زندگی خود ریسک کنید ؟
برای جلوگیری از ضرر های مالی, روحی و معنوی باید ریسک پذیر باشید. با توجه به نظام اقتصادی، نظام فرهنگی و اجتماعی که در آن عدم آموزش مشهود است، باید اتفاقات جدید را برای تحول زندگی خود رقم بزنید. برای کسب موفقیت های زیاد در هر مرحله ای از زندگی باید جز افراد ریسک پذیر باشید.
خصوصیات و ویژگی های افراد ریسک پذیر
برای این که بیشتر با مفهوم ریسک پذیر و افرادی که این ویژگی را دارند ؛ آشنا شویم، باید در مرحله اول بدانیم که این افراد چه خصوصیاتی دارند و چگونه عمل می کنند.
افرادی کنجکاو با هیجاناتی بالا :
افرادی که در زندگی خود ریسک می کنند، معمولا با انجام کار هایی که نتیجه آن مشخص نیست، روزمرگی را از خود دور و هیجان را وارد زندگی خود می کنند.
افرادی هدف مند :
افراد ریسک پذیر، می دانند چه اعمالی می خواهند انجام دهند و برای خود، اهداف و برنامه های مشخص دارند. قطعا کسی که هدفمند است راه خود را کوتاه تر و رسیدن به مقصد را آسان تر می کند.
افرادی با اعتماد بنفس و عزت بنفس بالا :
به علت ایمان و خود باوری که افراد ریسک پذیر در انجام کار ها دارند، از اعتماد بنفس و عزت نفس بالایی برخوردار هستند.
افرادی شاد و موفق :
زمانی که شما عاشق یک کار باشید، انجام آن کار برایتان لذت بخش است و حاضرید هر ریسکی را جهت انجام آن کار بپذیرید.
افرادی شجاع و نترس :
افراد ریسک پذیر با انجام کار هایی که دیگران در روزمره از آن می ترسند وحاضر نیستند آن را انجام دهند، قدرتی پیدا می کنند که در آینده دیگران توانایی انجام آن کارها را ندارند.
افرادی عملگرا :
افرادی که ریسک پذیر هستند، قبل این که حرف بزنند، عمل می کنند. فارق از هر نتیجه ای که برایشان داشته باشد، به تلاش خود ادامه می دهند، در نتیجه کسب موفقیت شایسته ی این افراد است.
افرادی با روحیات کارآفرینی :
یک کارمند معمولی هم می تواند در حوزه ی کاری خود ریسک کند و باعث شود راه های جدید ی در شغل خودش باز کند و نتیجه ی متفاوتی را رقم بزند. کسانی که در حوزه ی کاری خود اهل ریسک هستند معمولا برترین و اولین ها در حیطه ی شغلی خود هستند.
مراحل ریسک پذیری در فعالیت های مختلف
1.خروج از منطقه ی امن زندگی
2. تحلیل و ارزیابی ریسک در مورد تهدید ایجاد شده
3. کاهش و نظارت بر خطرات احتمالی و انجام ریسک
4. تغییر ذهنیت خود در مورد ترس .ترس یک توهم است
5. بهرمندی از تجربه و کمک دیگران
6. کمک گرفتن از مدیتیشن برای دریافت آرامش جهت تصمیم گیری بهتر شناختن تهدید و خطر
8. شروع فعالیت و ریسک از کار های کوچیک تر با برنامه ریزی مشخص
در ابتدا باید در مورد ریسکی که می خواهید انجام دهید، بدترین تصویر را بسازید. بعد از آن از خطرات, آسیب و حتی تغییرات مثبت و منفی که ممکن است به مال, جان و زندگی شما وارد شود را ارزیابی کنید. اینکه این ریسک می تواند تا چه اندازه در زندگی من اثر گذار باشد. بعضی از خطرات ممکن است آسیب بیشتری به زندگی ما و بعضی آسیب کمتری وارد کنند. الویت انجام ریسک در فعالیت های مختلف می تواند، جلوی اتلاف انرژی و ضرر سرمایه های زندگی ما را بگیرد.
در مرحله ی بعد تا جایی که امکان دارد، خطر ریسک را پایین بیاورید. مثلا این که خود را بیمه کنید، متوجه آسیب های احتمالی شوید و آن را بپذیرید و از انجام اموری که بر ضد قوانین اجتماعی هست بپرهیزید.
انواع ریسک ها در زندگی
همانطور که در بالاتر با مفهوم ریسک و ویژگی های افراد ریسک پذیر آشنا شدید ؛ باید این را هم در نظر داشته باشید که ریسک می تواند انواع و اقسام متفاوتی در زندگی داشته باشد که با آگاهی از اونواع ریسک ها می توان مدیریت بهتری در زندگی خود داشته باشیم.
1. ریسک کردن در تصمیمات مهم :
با وجود عدم قطعیت در نتیجه تصمیم می گیرید که آیا چنین ریسکی را انجام دهید یا ندهید.
2. ریسک کردن در شروع کار جدید :
برای شروع بیزنس، چون شما از سرانجام آن کار ( پیروزی یا شکست) مطلع نیستید، پس باید ریسک کنید. برای تبدیل شدن به یک کار آفرین موفق باید ریسک پذیر باشید.
3. ریسک کردن در زندگی اجتماعی :
اگر می خواهید در زندگی خود از جایگاه اجتماعی خوبی برخوردار باشید، باید در بعضی مواقع ریسک پذیر باشید. مثلا شجاعت این را داشته باشید که محل زندگی خود را عوض کنید و شهامت روبرو شدن با تغییرات جامعه را داشته باشید.
4. ریسک کردن در سرمایه گذاری :
بدون ریسک پذیری نمی توانید به ثروت مالی دست یابید. برای تمکن مالی باید قدرت ریسک کردن و پذیرشش را در خود ایجاد کنید. سرمایه گذاری در بورس, شرکت های سهامی و غیره، مستلزم ریسک است.
5. ریسک کردن در شغل فعلی خود :
برای ارتقای شغلی شما باید دارای ویژگی ریسک پذیری باشید. اگر می خواهید از یک کارمند ساده و زیر دست به درجات بالای مدیریتی برسید، نترسید و شجاعت انجام کارهای جدید حتی با ریسک های بالا را داشته باشید.
6. ریسک کردن در تولید و ارائه محصول جدید :
برای فروش محصولات تان، باید تمایل به ریسک کردن برای ارائه ی محصولات جدید و نوآورانه را داشته باشید.
در ارائه ی محصول، خود باوری و ایمان، همراه با ریسک در تبلیغات معجزه می کند.
7. ریسک کردن در حوزه ی مدیریتی :
برای ساختن تیمی حرفه ای باید ریسک کنید و تغییراتی را در ساختار مدیرتی خود ایجاد کنید.
مراتب و درجات ریسک کردن در افراد مختلف
سطح یک :
بالاترین مرتبه ی ریسک پذیری است. افرادی که در این سطح هستند، خیلی به نتیجه اهمیت نمی دهند. چون در صورت شکست، باز هم ریسک های دیگر را انجام می دهند تا بالاخره نتیجه ی دلخواه خود را بگیرند. این افراد عاشق تغییرات و اتفاق های نو هستند. مبتکران و شماره یک های هر شغل یا هر موضوعی، از این دسته هستند.
سطح دو :
افراد در این دسته بیشتر احتیاط را شرط عقل و نتیجه ی مطلوب می دانند. نگاه این افراد بیشتر، بر روی معایب و مزایای ریسک پذیری است.
سطح سه :
این افراد با وجود ترسی که در دل دارند، از تغییرات دوری می کنند. بسیار محافظکارانه با موقعیت برخورد می کنند و گوشه نشینانی هستند که همیشه با حسرت به موفقیت دیگران نگاه می کنند.
اقدامات لازم در مورد مدیریت و کاهش خطر ریسک پذیری
بعضی از ریسک کردن ها نتیجه اش ممکن برای شما ناخوشایند باشد. شما می توانید اقداماتی جهت کاهش و جلو گیری از آسیب های احتمالی انجام دهید.
*دوری و اجتناب :
می توانید برای جلوگیری از خطرات احتمالی ریسک، از آن اجتناب کنید. در نظر بگیرید که این راه ممکن است برای هر ریسکی مناسب نباشد.
*جلوگیری از افزایش احتمالی خطر :
ریسک هایی را انجام دهید که خطرش برای شما کمتر است.
*واگذاری نتیجه به فرد دیگر :
یکی از راه های کاهش خطر ریسک پذیری، انتقال دادن نتایج به فرد یا افراد دیگر، مثل بیمه کردن خود است.
*پذیرش نتیجه ی ریسک :
اگر با توجه به تلاش و برنامه ریزی جهت کاهش خطرات احتمالی ریسک، باز هم بعد از ریسک کردن برای شما خطراتی را به همراه داشت، باید آن را بپذیرید و برنامه ای نو برای شروع دوباره بچینید.
تفاوت بین عدم قطعیت و ریسک پذیری در نتایج
در نگاه کلی شاید این دو به نظر شما هم معنی باشند، اما واقعیت این است که در ریسک کردن، شما از مزایا و معایب نتیجه ای که از انجام یک فعالیت بدست می آورید، آگاه هستید. اما در عدم قطعیت، شما دید باز و هیچ ایده ای در مورد نتایج انجام فعالیت های خود ندارید.
زمان مناسب برای ریسک کردن در امور زندگی
1. زمانی که می دانید با ریسک کردن و ایجاد تغییرات به خواسته ها و ارزش های خود نزدیک تر می شوید.
2. زمانی که در معرض ورشکستگی هستید و چاره ای جز ریسک کردن ندارید. برای قوت بخشیدن و سر پا شدن به کار خود باید ریسک کنید.
3. زمانی که برای خود هدف گذاری کردید و قول رسیدن به آرزو های تان را دادید، می توانید با ریسک کردن در انجام کارها، مسیر را برای خود کوتاه تر کنید.
کلام آخر :
زندگی ای که در آن به موفقیت خاصی نرسیدید، زندگی بدون رنگ و هیجان، بدون اینکه پیشرفت و ارتقایی در جایگاهای مختلف داشته باشید، انتخاب شماست ؟ یا زندگی که برای شما با ریسک کردن هیجان انگیز می شود و باعث ارتقای سطوح مختلف زندگی شما می شود؟
بترسید اما آغوش تان به روی ریسک باز باشد.
تلاش، رفتار سنجیده، ایمان، توکل و انجام ریسک در امور مختلف، برای شما نتایج شگفت انگیز رقم میزند.