فوبیای تماس تلفنی چیست و دلایل و راه کار های درمان آن
نویسنده Admin HalamKhoobee
1 دیدگاه
۲۰ آبان ۱۴۰۳

همه ی ما فوبیا و ترس های زیادی در مورد مسائل مختلف داریم, که علت و منشا این ترس ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. ریشه ی خیلی از این ترس ها به گذشته برمی گردد. تماس تلفنی یکی از شایع ترین فوبیاهایی است که براساس تحقیقات علمی 70 درصد بزرگسالان درگیر این نوع ترس هستند. پس اگر شما هم با شنیدن صدای بوق تلفن، نفس تان در سینه حبس می شود، تا آخر این مقاله، ما را دنبال کنید. 

معنای فوبیای تماس تلفنی چیست ؟

در ابتدا بهتر است معنای فوبیا و فرق آن را با ترس بدانیم.

ترس چیست ؟ 

ترس با فوبیا فرق دارد. ترس یک هیجان ذاتی و طبیعی است که هم می تواند مثبت باشد و هم می تواند منفی باشد. اگر ترس باعث عملکرد بهتر در شما شود، آن ترس مثبت است و اگر جلوی عملکرد شما را بگیرد، آن ترس منفی تلقی می شود. در حالت منفی، مکانیزم دفاعی شما فعال می شود ؛ مانند ترس از شکست، اگر میزان ترس کم باشد ؛ باعث پویایی و حرکت در شما می شود و اگر زیاد باشد، باعث می شود شما هیچ اقدامی نکنید و در نتیجه خواسته هایتان در حد رویا باقی بماند.

فوبیا چیست ؟

فوبیا یک نوع هراس و اضطراب روانی است که منشا غیر منطقی دارد. این ترس غیر منطقی ممکن است با تماشای یک مکان، یک حیوان، یک موقعیت و یا شرایط خاص ایجاد شود. حتی صحبت و فکر کردن راجع به آن موضوع در شما حالات منفی ایجاد می کند، تا جایی که نفس کشیدن برایتان سخت می شود. معمولا از چیزی می هراسید که برای شما خطری داشته باشد. اما لزوما فوبیا داشتن به شرایط خاص، ممکن است حتی خطری برای شما نداشته باشد. مانند کسی که به سوسک فوبیا دارد.

 

فوبیای مکالمه ی تلفنی :

این فوبیا به معنای ترس شدید از صحبت کردن پشت تلفن با شخصی دیگر است، که باعث بروز علائمی می شود مانند:

* تپش قلب

* لرزش بدن و صدا

*عرق کف دست

*سردرد و حالت تهوع

*عدم تمرکز و تسلط در صحبت

*فکر کردن و تجزیه و تحلیل مکالمه بعد از اتمام آن

*خشک شدن گلو 

*تپق زدن و از دست دادن رشته کلام 

کسانی که فوبیای تماس تلفنی را دارند، معمولا گوشی همراه شان که زنگ می خورد، پاسخ نمی دهند یا مکالمه را به زمان دیگری موکول می کنند. ترجیح آن ها بر روی مکالمه به صورت چت کردن و پیامک است.

 

دلایل ایجاد فوبیای مکالمه ی تلفنی 

برای اینکه بتوان فوبیا درون خود را درمان کرد، ابتدا باید دلایل و علت های به وجود آمدن آن را شناخت. در واقع بعد از تشخیص و شناخت است که پروسه درمان میسر می شود.

1.افسردگی و منزوی بودن :

اگر که دچار بیماری افسردگی هستید، از آنجایی که از نظر روحی بسیار شکننده، آسیب پذیر و دچار حالات منفی شدید هستید، از اجتماع دوری می کنید و از تماس تلفنی هراس دارید. به علت ناامنی از سوی دیگران تمایلی برای صحبت ندارید و صحبت تلفنی برای تان به شدت دلهره آور است .

2.درونگرا بودن افراد :

اگر درون گرا هستید از آنجایی که غرق افکار و درونیات خود هستید، تمایلی برای صحبت و ابراز وجود در دنیای بیرون را ندارید. چون در مکالمه باید یک شرح حالی از خود و اتفاقات بدهید. تماس تلفنی نوعی فوبیا برایتان تلقی می شود. در واقع شما مکالمه ی تلفنی را نوعی مزاحمت می دانید.

 

 

3. استرس و فشار روحی بالا :

چون در هنگام مکالمه ی تلفنی در لحظه باید پاسخ دهی داشت و به لحن و کلمات توجه می شود، به خصوص این که اگر حرفی که زده بشود امکان حذف و پاک کردن آن نیست، بنابراین استرس و فشار زیادی بر شما وارد می شود و این مورد باعث بروز هراس از تلفن می شود.

4. ترس از قضاوت شدن :

از آنجایی که در مکالمه ی تلفنی زبان بدن قابل مشاهده نیست و فقط به لحن و کلام توجه می شود، می تواند در شما احساس ناخوشایندی ایجاد کند. ترس از قضاوت دیگران، این که افراد از کلام من چه منظوری برداشت می کنند، می تواند موجب ترس از تلفن در شما شود.

 

 

5. اختلال روانی پس از سانحه :

اضطراب ناشی از ترس و درد بجا مانده از وقوع یک حادثه دردناک است، که شما با قرار گرفتن در موقعیت مشابه، دچار استرس و تنش شدیدی می شوید. حتی ممکن است تجربه ی نزدیک به مرگ را به همراه داشته باشید. مثل فردی که تصادف می کند و بعد با نشستن در ماشین، احساس ترس و خفگی می کند. علت ترس و فوبیای تلفنی هم ممکن است اختلال پس از سانحه باشد. مثلا شنیدن خبر بد، پشت تلفن ممکن است باعث ایجاد این اختلال و هراس شود.

 

 

6. ترس از واکنش سریع :

از آن جایی که در تماس باید سریع جواب داد و زمان تفکر ندارید، بسیاری از شما از این که از سوی دیگران مورد تمسخر و واکنش تند قرار بگیرید، از تماس تلفنی هراس دارید.

7. کمال گرایی :

یکی از دلایل مهم اضطراب در هنگام تماس تلفنی کمال گرایی است. این که شما باید بدون نقص و در حد عالی با طرف مقابل صحبت کنید باعث می شود در شما استرس و ترس از ناکافی بودن و در نتیجه تلفن هراسی ایجاد شود.

8. بازدارنده های ذهنی : 

علت خیلی از چالش ها و ترس های شما بازدارنده های ذهنی هستند. بازدارنده ها در واقع با وجود محدودیت هایی که برایتان تعیین می کنند، شما را از انجام کارهای مختلفی باز می دارد، که می تواند جنبه های مختلفی از جمله موارد احساسی، فیزیکی، شناختی و اجتماعی داشته باشد. خیلی از بازدارنده ها در دوران کودکی شما شکل می گیرد . 

تلفن هراسی ممکن است به علت وجود بازدارنده باشد.

 

سرکوب شدن و  شنیده نشدن کلامتان پشت تلفن، باعث تشکیل بازدارنده ای بنام "مهم نباش " می شود.

9. راضی نبودن از صدای خود :

درصد زیادی از افراد از صدای خودشان راضی نیستند و حتی فکر می کنند صدای شان اصلا قابل پخش و شنیده شدن نیست. این مورد، بسیار در اعتماد بنفس و عزت نفس افراد اثر می گذارد. یکی از علل های فوبیای تماس تلفنی این موضوع هست که شما از صدای خود بیزارید. این یک تفکر اشتباه است. چون شما همیشه صدای خود را از دریچه ی مغز و گوش شنیده اید و زمانی که صدای ضبط شده ی خود را گوش می دهید فقط از طریق گوش می شنوید، بنابراین این تفاوت برایتان ناگوار می شود.

تمام رنگ ها و تناژ صداهایی که توسط خداوند خلق شده است زیبا هستند.

 

10. فن بیان و دایره لغات محدود :

برخی از افرادی که مبتلا به فوبیای تماس تلفنی هستند به علت نداشتن قدرت بیان و تسلط بر کلمات و عدم بداهه گویی، از صحبت کردن دل خوشی ندارند و می ترسند. انتخاب کلمات زیبا یک مهارت است که اکتسابی است و می توانید با آموزش دیدن این مهارت را بدست آورید.

تاثیرات فوبیای تماس تلفنی بر روی زندگی

*ترس از تماس تلفنی، می تواند روی بیزنس شما تاثیر بسزایی داشته باشد. خیلی از معاملات و قرداد های عالی ممکن است با یک مکالمه ی حرفه ای انجام شود. بسیاری از افرادی که در تجارت و درحوزه ی کاری خود موفق هستند، مدیون فروش تلفنی هستند.

*محروم ماندن از شنیدن صدای عزیزانتان، به خصوص اگر از شما دور باشند.

*تلفن هراسی به شدت اعتماد بنفس شما را کاهش می دهد. این که شما نتوانید با همنوع خود صحبت کنید، تاثیر منفی بر روی روان شما می گذارد. 

*ترس از صحبت یا حتی مکالمه ی تلفنی باعث می شود در بسیاری از مواقع حقوق شما پایمال شود، چرا که نمی توانید از خود دفاع کنید.

 

 

راه کار های درمان فوبیای تماس تلفنی

1.لبخند بزنید و و ذهن خود را آرام کنید.

2.اگر یک تماس تلفنی موفق داشتید، برای خود هدیه ای در نظر بگیرید. این کار می تواند برای شما انگیزه باشد.

3.روی اعتماد بنفس و عزت نفس خود کار کنید. اگر کسی به شما در مکالمه تلفنی "نه" گفت، به معنای بد بودن و درخواست اشتباه شما نیست.

4.هر روز یک مکالمه ی تلفنی زیبا و آرامش بخش را تجسم کنید.

5.اگر نگران قطع کردن تلفن طرف مقابلتان هستید، اول می توانید سوال بپرسید که زمان مناسبی است برای مکالمه یا خیر.

6.روی ذهنیت و افکار خود کار کنید. به خود بگویید، اگر فردی در شرایط مناسب نیست و ما مزاحم هستیم پس کلا تلفن خود را پاسخ نمی داد. صحبت با دیگران آنقدر ها هم ترسناک نیست.

7.خود را در مواجهه با موقعیت قرار دهید. یعنی شروع به برقراری تماس با افراد و با پشتیبانی شرکت های مختلف کنید.

8.یک نمای کلی از مکالمه ی تلفنی برای خود متصور شوید،که دقیقا راجع به چه موردی تمایل دارید صحبت کنید.با افرادی که دوست شان دارید تماس بگیرید.

 

 

9.نفس عمیق بکشید و جهت تقویت صدا تمرین کنید و آموزش ببینید.

10.ذهن خود را مثبت کنید. فکر کنید این مکالمه، می تواند زندگی شما را دگرگون کند و احوالات شما را بهتر کند.

11.می توانید در خصوص این فوبیا، از یک تراپیست و مشاور راهنمایی بگیرید, که بتوانید عمیقا ترس خود را ریشه یابی کنید و بازدارنده های ذهنی خود را شناسایی کنید .

12.حتی اگر مکالمه ی رضایت بخشی نداشتید، خودتان را ببخشید ؛ شما تنها نیستید. همه ی ما ممکن است در تماس تلفنی خطاهای گفتاری داشته باشیم.

 

کلام آخر :

 فوبیای تماس تلفنی، یکی از اثرگذار ترین چالش هایی است که با آن مواجهه می شویم. چرا که امروزه یکی از مهم ترین راه های ارتباطی که در آن لحن و صدا و احساس کاملا مشهود است، مکالمه ی تلفنی است. با این حال، ترس از تماس یکی از ترس های ناشناخته ای است که  برای بسیاری از افراد هم قابل درک نیست. پس بهتر است برای حال خوب و احساس آرامش و افزایش اعتماد بنفس، تلفن هراسی خود را درمان کنید. 

 

دیدگاه‌ها
موردی یافت نشد !