شاید شما هم با یکسری از افراد رو به رو شده باشید که هیچگونه احساس خوشایند و شادمانی ندارند و پر از احساسات غم و اندوه و شاید رخوت هستند و امیدی به ادامه زندگی ندارند این ها یکی نشانه های افرادی است که دچار افسردگی شدند و در ادامه کامل تر به این مبحث و تاثیرات آن بر سلامت بدن و کیفیت زندگی افراد می پردازیم.
افسردگی چیست و فرد افسرده چگونه رفتار می کند؟
افسردگی یک نوع از اختلالات روانی است که در خلق و خو، سلامت جسمی، ارتباطات، تغییر در رویکرد و باور های فرد نسبت به زندگی تاثیر به سزایی می گذارد، در اکثر مواقع فرد افسرده چون که امیدی به زندگی ندارد میلی هم به انجام دادن فعالیتی در زندگی خود ندارد و تا جایی که بتواند از اجتماع فاصله می گیرد و به انزوا می رود.
عوارض افسردگی بر سلامت بدن
- اختلالات خواب و تاثیر کم خوابی بر بدن
- اختلالات اشتها و تاثیر افسردگی بر وزن
- بیماری های خود ایمنی
- بیماری های مرتبط با گوارش
- بیماری های مرتبط با مغز و سیستم عصبی
- تاثیر افسردگی بر حافظه
- به وجود آمدن درد های شدید در بدن
اختلالات خواب و تاثیر کم خوابی بر بدن
اغلب افراد افسرده دچار نوشخوار ذهنی می شوند که تحقیقات نشان داده است که این موضوع به هنگام شب بیشتر رخ می دهد و می تواند تاثیر شدیدی در روند خواب اشخاصی که این نوع اختلال روانی را دارند بگذارد. همچنین کم خوابی باعث می شود که این افراد در طول روز انرژی کافی برای انجام دادن فعالیت های خود نداشته باشند و کم حوصله به نظر برسند .
اختلالات اشتها و تاثیر افسردگی بر وزن
بیماری افسردگی هم می تواند باعث پرخوری عصبی شود و فرد مبتلا تسلطی بر میزان اشتهای خود نداشته باشد، همچنین می تواند منجر به از دست دادن اشتهای فرد مبتلا شود که در کل باعث افزایش و کاهش وزن خواهد شد که پس از گذشت زمان باعث به وجود آمدن انواع بیماری ها در بدن خواهد شد.
بیماری های خود ایمنی
یکی از تاثیرات مخرب افسردگی یا روان پریشی بیماری های خود ایمنی است و همچنین سطح ایمنی بدن کاهش می یابد و فرد مکررا بیماری ها و ویروس های زیادی را به سمت خود جذب می کند. بیماری های خود ایمنی شامل پسوریازیس، روماتیسم مفصلی، ام اس و.... هستند.
بیماری های مرتبط با گوارش
بیماری افسردگی باعث بالا رفتن "هورمون کورتیزول" و کاهش "هورمون سروتونین" در بدن می شود و این عمر موجب عدم تعادل در بدن می شود و احساسات ناخوشایندی را در فرد ایجاد می کند مانند ترس و اضطراب که عامل اصلی بیماری های گوارشی هستند و فرد ممکن است دچار بیماری هایی اعم از زخم معده، رفلاکس معده، سندروم روده تحریک پذیر و … شود.
تاثیر افسردگی بر حافظه
افرادی که دچار روان پریشی می شوند در طولانی مدت حافظه کوتاه مدت خود را از دست می دهند و البته بر افراد جوان کمتر تاثیر می گذارد و اغلب سالمندانی که دچار افسردگی می شوند به بیماری آلزایمر که زیر شاخه ی بیماری های عصبی است و حتی مغز فرد بیمار را نیز کوچک می کند.
نشانه های افسردگی در انسان ها
افسردگی در افراد مختلف نشانه ها و علائم متفاوتی دارد اما یکسری از آن ها به صورت متعدد در تعداد افراد زیادی رویت شده است که شامل:
- افزایش احساسات غم انگیز و ترس
- کاهش انرژی و خستگی
- دل نگرانی و اضطراب
- افزایش احساس گناه
- بیخیالی و بی انگیزگی
- تفکر راجب مرگ یا خودکشی
- نفرت از خود
و .... می باشد. همچنین میزان هر کدام از نشانه های روان پریشی در اشخاص مختلف، متفاوت با یکدیگر است.
انواع افسردگی در زنان
یکسری از افسردگی ها مختص به بانوان هستند که در مراحل مختلف زندگی شان ممکن است تجربه کنند و درگیر آن شوند که شامل :
- افسردگی پس از زایمان
- افسردگی قبل از زایمان
- اختلال ملال پیش از قاعدگی
- افسردگی زنان خانه دار
- افسردگی زنان بی سرپرت
- افسردگی زنان بیوه
و .... می باشند.
انواع مشترک افسردگی در مردان و زنان
اقسام مشترکی در افسردگی دارد که هم در مردان هم در زنان احتمال به وجود آمدن دارد که شامل :
- افسردگی تک قطبی
- افسردگی مالیخولیا
- افسردگی روان پریشی
- افسردگی فصلی
و ... می باشد، البته بخش زیادی از ابتلا شدن به این بیماری ها به تروما های کودکی افراد که عدم توجه هم یکی از عوامل آن می تواند باشد، بستگی دارد.
کاهش ارتباط با دیگران
افرادی که دچار افسردگی و روان پریشی می شوند با توجه به اینکه سطح هورمون های شان از حالت تعادل خارج شده است و ذهن آن ها پر از افکار منفی شده است نمی توانند با افراد دیگر ارتباط بگیرند و در کیفیت زندگی و ارتباطات شخصی فرد بیمار تاثیر مستقیم می گذارد. همچنین اگر فرد سرپرست یک خانواده باشد به اعضای خانواده آسیب وارد می شود.
کاهش عملکرد در محیط کار
همانطور که در جریان هستید روان پریشی روی عملکرد ذهن و رفتار های فرد بیمار تاثیر می گذارد و این موضوع در محیط کار فرد افسرده هم نمایان است و فرد استعداد ها و توانایی های خود را به مرور از دست می دهد و روند کاری او نزولی می شود و حتی ممکن است به اخراج وی منجر شود.
کاهش تحمل و صبر فرد مبتلا به افسردگی
به دلیل اینکه فرد بیمار فشار های روحی و روانی زیادی را تحمل کرده است، خیلی زود نسبت به محیط بیرون واکنش نشان می دهد و حساسیت فرد بالا می رود و دچار درگیری های زیادی می شوند و ممکن است حتی بین درگیری ها آسیب به سلامت بدن فرد مبتلا، هم وارد شود و از آنجا که تحقیقات نشان داده است افرادی که افسردگی دارند تمایل شدیدی به خودکشی و مرگ دارند پس گاها از درگیری و آسیب دیدن ترسی ندارند.
انواع درمان افسردگی
- تحول در نوع زندگی
- بالا بردن سطح آگاهی
- یادگیری مدیریت کردن استرس
- افزایش ارتباط معنوی با خداوند
- مراجعه به مشاور و تراپیست
- دارو درمانی
تحول در نوع زندگی
تغییر و تحول در سبک زندگی میتواند کم کم منجر به بهبودی بیماری افسردگی شود. از جمله فعالیت هایی که فرد مبتلا به افسردگی می تواند انجام دهد که هم بر سلامت بدن هم بر بالا بردن کیفیت زندگی تاثیر می گذارد :
ورزش کردن، رقصیدن، آواز خواندن، کتاب خواندن، گوش دادن پادکست هایی آرامش بخش، مدیتیشن، دیدن فیلم های انگیزشی، ملاقات دوستان و اقوامی که انرژی مثبت دارند و پیاده روی است.
بالا بردن سطح آگاهی برای بهبود افسردگی
یکی از راه های درمان افسردگی بالا بردن سطح آگاهی است که با گذراندن دوره های مهارت زندگی و توسعه فردی و مطالعه می توان به این هدف رسید. همچنین این امر موجب می شود که باور های افراد تغییر کند و اعتماد به نفس و عزت نفس آن ها بالا برود و خود دوستی در اشخاص ایجاد می شود و تاثیر به سزایی در درمان افسردگی و تندرستی دارد.
یادگیری مدیریت کردن استرس
همانطور که بالاتر ذکر شد یکی از عوامل موثر در روان پریشی، استرس بیش از اندازه است. در کل استرس هم می تواند مفید باشد ؛ هم مضر که البته استرس در حد تعادل مناسب است زیرا اگر استرس کم باشد فرد دچار رخوت می شود ؛ اگر میزان استرس زیاد باشد فرد دچار اظطراب و پریشانی و در نهایت دچار افسردگی و انواع بیماری ها می شود.
در خصوص این مورد هم پیشنهاد می شود میزان آگاهی فرد مبتلا بالا رود و مدیریت استرس را یاد بگیرد تا بتواند در تمام مراحل زندگی خویش از آن استفاده کند و کیفیت زندگی خود را بالا ببرد.
افزایش ارتباط معنوی با خداوند
زمانی که انسان ارتباط معنوی با خالق خود برقرار می کند و متوجه می شود که یک نیرویی بزرگ تر از ترس و اظطراب او وجود دارد در ذهن او امنیت ایجاد می کند و می تواند به بهبود افسردگی و افزایش امید به زندگی در فرد کمک کند و به مرور سلامت بدن وی باز می گردد.
مراجعه به مشاور و تراپیست برای درمان افسردگی
در مواردی که شدت بیماری فرد بالا هست پیشنهاد می شود که به مشاور و روان درمان مراجعه شود تا فرد متخصص ریشه مشکلات را شناسایی کند و راه کار هایی برای بهبود حال و اوضاع پیشنهاد دهد اما این روند را نمی توان به صورت همیشگی ادامه داد و به صورت مقطعی است و در مواقعی فرد بیمار ممکن است به مشاور خود وابسته شود و در واقع برای برخی افراد نامناسب است.
دارو درمانی
این روش به صورت کلی پیشنهاد نمی شود مگر اینکه پزشک متخصص تشخیص بدهد که زندگی بیمار به خطر می افتد و در نتیجه دارو هایی که منجر به بالا بردن "هورمون سروتونین" در مغز می شود تجویز می شود. البته این را هم باید در نظر داشت که تغییر دادن هورمون ها راه نجات نیست و پس از مدتی بدن بیمار به آن دارو اعتیاد پیدا می کند و زندگی فرد به طور دیگری از حالت تعادل و عادی خارج می شود .
کلام آخر
افسردگی یکی از بیماری های روحی روانی است که می تواند بر سلامت جسم و روابط زندگی یک فرد تاثیر بگذارد، توصیه می شود که اگر به این بیماری مبتلا هستید حتما در زندگی فعالیت های شادی آور در کنار کار و درس برای خود قرار دهید و همیشه سعی کنید شکرگزار نعمات باشید و تمرکز خود را روی داشته های تان بگذارید تا امیدوارانه بتوانید به زندگی خود ادامه دهید.